Grand Hôtel i Stockholm
Den som vill bo i Stockholm i största möjliga lyx och bli omhändertagen med bästa möjliga service ska boka ett rum på Grand Hôtel i Stockholm. Grand Hôtel ligger på Blasieholmen, nästan så centralt man kan komma i Stockholm, med utsikt över vattnet. Det är ett femstjärnigt hotell som kan erbjuda 300 rum åt sina gäster. Av dessa är 31 rum större sviter. I hotellet finns också festlokaler och konferenslokaler, liksom två restauranger och en cocktailbar. En av restaurangerna i hotellet drivs av Mathias Dahlgren, och kan skryta med inte bara en utan två Michelinstjärnor. Grand Hôtel är med andra ord rätt plats inte bara om man vill bo femstjärnigt, utan också om man vill äta mat i världsklass. Att Grand Hôtel håller hög klass bevisas om inte annat av det faktum att hotellet är kunglig hovleverantör.
Grand Hôtel i Stockholm har en lång historia, då det grundades år 1874. Bakgrunden till detta kan sägas ha varit Stockholmsutställningen år 1866, som öppnade omvärldens ögon för Sveriges och Stockholms existens och gjorde att antalet besökande från utlandet till vår huvudstad ökade markant. I samband med detta insåg man att Stockholm inte hade tillräcklig hotellkapacitet för att möta den ökade förfrågan, och att det dessutom inte fanns ett hotell i hög klass för de som efterfrågade detta. Man företog sig därför att skapa just ett sådant hotell, och gav uppdraget till kocken och hotellmannen (tillika fransmannen) Jean-François Régis Cadier. Arkitekten som Cadier valde var Axel Kumlien, kanske för att hans stil ofta bar influenser av fransk renässans. Man kunde påbörja byggnationen av Grand Hôtel år 1872, och två år senare stod hotellet klart för invigning och för att välkomna sina första gäster.
Sedan dess har Grand Hôtel utökat sina ägor genom att köpa upp intilliggande byggnader. Bolinderska palatset införskaffades till exempel år 1889. Man gjorde också påbyggnationer på själva hotellet, varav en mer omfattande år 1899. Samma år bildades också Aktiebolaget Nya Grand Hotel.
Bildandet av aktiebolaget var det som möjliggjorde för Marcus Wallenberg att sedermera ta över hotellet. Han började nämligen intressera sig för hotellbranschen efter andra världskriget, då turismen till Sverige återigen ökade markant. Hans resa in i branschen började med att han tog över Carlton Hotell genom att köpa 50 procent av deras aktiestock. Genom det hotellet köpte han sedan Grand Hôtel, den 1 januari 1968. Det var ett förvärv som skapade både stor förvåning och oro, då man frågade sig hur ett relativt litet hotell som Carlton skulle kunna driva det stora Grand Hôtel. Så småningom kom det dock fram att det var Marcus Wallenberg som stod i kulisserna, vilket klargjorde det hela. Han klev fram i rampljuset och blev Grand Hôtels styrelseordförande.
Idag är det bolaget Investor AB som äger Grand Hôtel, ett bolag som i sin tur kontrolleras av familjen Wallenberg. Att driva ett hotell som Grand Hôtel är ett arbete som kräver en mängd olika kompetenser, inte minst organisationsförmåga och projektledningsförmåga, eftersom man måste överse och koordinera en mängd olika grenar av verksamheten; allt från kökspersonalen till städerskor och receptionspersonal måste samverka för att gästernas helhetsupplevelse ska vara positiv. Om du skulle vilja förbättra just din projektledningsförmåga, antingen för att prestera bättre på ditt nuvarande jobb på hotell, eller inför framtida arbetsansökningar, ska du gå en projektledarutbildning hos Addskills. Det är en kompetens som du kan ha nytta av oavsett om du stannar kvar inom hotellbranschen eller inte.