Menu

Sala Silvergruva

Välkommen 155 meter ned under marknivå, till världens djupaste svit belägen i Sala Silvergruva. En gruvsvit. En svit utom räckvidd för internet och telefon. En svit där ingenting stör.

Sala är en tätort huvudsakligen belägen i Västmanland med en befolkning om drygt 12000 personer. Staden anlades för gruvan och idag är den för många främst känd just för Sala Silvergruva som var i drift från 1400-talet till 1908. Under storhetstiden producerade gruvan 3-5 ton silver per år och totalt har utvunnits mer än 450 ton silver och 40 000 ton bly.

Idag är gruvdriften avslutad och gruvan är ett besöksmål där man kan följa med på guidade visningar. Det finns också flertalet aktiviteter ovan jord i anslutning till gruvan, bland annat höghöjdsbana, linbana, museum, vandringsleder och en mountainbikeled. I Lillgruvan kan man se rekonstruktioner av stockverkshus, pumpanläggning och vattenhjul. Sommartid kan man vara med på en tidsresa och lära sig mer om hur malmen bröts och vad den användes till.

I slutet av de slingrande gruvorterna, på Ulrica Eleonoras Botten, finns ett av världens häftigaste hotellrum. En gruvvärd tar de övernattande gästerna ned till 155 meter under marknivå, i en hiss som stundtals gnisslar och skakar. Ned till en miljö där tiden står still och temperaturen konstant ligger på +2 grader C. Gästerna guidas igenom de många och dovt upplysta tunnlarna, förbi underjordiska sjöar och förförande bergrum.

När läggdags stundar visar gruvdrängen in i bergrummet, sviten där en vickningskorg, levande ljus och glittrande bergväggar väntar. Här sover man gott i en bekväm och modern säng i historisk underjordisk miljö utan störningsmoment. Inga fler gäster eller människor befinner sig på denna nivå nattetid. Skulle man behöva assistans nås personalen via kommunikationsradio. Om morgonen väcks man av en av gruvdrängarna som serverar frukost innan det är dags att bege sig till marknivå och en skön dusch i vandrarhemmet.

Att följa med på en guidning i Sala Silvergruva är en historielektion. Tråkigt? Inte alls! Det är långt mycket roligare än i skolan, man upplever historien på plats. Utbildning i skolan är dock viktigt och för den som vill skriva högskoleprov finns det möjlighet i närbelägna Västerås. Västerås ger också möjlighet till en mängd olika studier på flertalet olika skolor.

En övernattning i Sala Silvergruva är inte att rekommendera för den mörk- eller spökrädde. Vid ankomst till gruvan knackar gruvvärden tre gånger i bergväggen för att lugna gruvfrun som sägs vaka över arbetarna i gruvan. Ibland visar hon sig i vitt, ibland i svart. Visar hon sig i svart är det ett ont varsel om något olycka som är nära förestående. Oavsett man tror på spöken är det än idag förbjudet att svära, vissla och skrika i gruvan då det kan locka till sig onda andar; följer man reglerna ger gruvfrun en sitt beskydd. Man kan undra vad de två kvinnorna gjort som lockades att följa ett helt annat spår än resten av guidegruppen. Eller vad det var för skimrande sken som visade sig trots att allt medfört ljus släcktes och ingen elektricitet fanns på platsen.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity