Menu

Historia  


Redan under antiken fanns det olika typer av vandrarhem i Asien. Dessa erbjöd rum i utbyte mot pengar. Senare under medeltiden uppkom det alltfler härbärgen som drevs av kyrkan eller kloster. Härbärgena vid den tiden tabard_inn_mid19thvar oftast i dåligt skick och var mest anpassade för den som inte hade råd med någonting bättre eller ville bo enklare. De som kom ifrån överklassen eller lite finare människor föredrog privata boenden som hade en mycket bättre standard. Däremot i de större städerna fanns det härbärgen med betydligt bättre standard. En del av dem finns ännu idag och en av dem är Drei Könige som ligger i Basel, Schweiz, med denna
hemsida.

Vid 1700-talets började blev skicket hos vandrarhemmen och hotellen förbättrade. I England tillkom de första välskötta Inn, vilket är ungefär som vandrarhem. Konceptet spred sig och hamnade i Frankrike och flera andra delar av världen, bland annat i länder som till exempel USA. Detta kom att bli konceptet som har varit grundtanken till världens hotellkedjor. Den första ”riktiga” hotellet kom dock vid år 1794 i New York. City Hotel var namnet på hotellet och efter detta kom världens första lyxhotell som var belägen i Boston och hette Tremont. Idén om lyxhotell spred sig lika snabbt och kom till Europa under 1800-talet. Detta gav utvecklingen för flera lyxhotell.

César Ritz kom dock med en nyskapade stil av lyxhotell med Ritzhotell vid slutet av 1800-talet. Ritzhotellen fanns i både London och Paris. Än idag är Ritzhotellen världsledande inom lyxhotellsbranschen. César Ritz, som var från Schweiz, gav landet en ledande roll inom utvecklingen och utbildningen inom hotellbranschen. USA har numera också fått en liknande roll inom branschen med bland annat Cornell University Hotel School.

Vid början av 1900-talet började storleken på hotellen bli allt större. Dåtidens största hotell var Stevens Hotel i Chicago, USA, vilket kom år 1927 och hade runt 3 000 rum. Ett annat hotell i Ryssland vid namn Hotell Rossija byggdes samtidigt i samma storlek. MGM Grand Hotel i Las Vegas byggdes senare under 90-talet till en större storlek av 5000 rum med hemsidan.

Förutom att hotellen blev större under 90-talet antog de alltmer formen som väghotell. Antalet motell, vilket dessa kallas för, hade fördubblats till mängden.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity