Menu

Ritz Hotel  

593px-the_ritz_6902790412År 1906 öppnade Ritz Hotel portarna i London, Piccadilly. Byggnaden var ursprungligen ett badhus som köptes av César Ritz, det vill säga personen som kom att bli grundaren till Ritz Hotel. Renoveringen för byggnaden började året innan hotellet öppnade. Hotellet designades av arkitekterna Charles Mewés och Arthur Davis som tidigare hade designat Ritz Hotel i Paris samt Carlton Hotel i London. Ingenjören, Sven Bylander, var också en av de som designade byggnaden. Sven var dessutom skaparen av stålarmerade byggnader. Hotel Ritz blev hans mest framgångsrika design.

När hotellet först öppnade var arkitekturen ganska unik och innovativ för den tiden. Varje gästrum hade ett eget badrum och ett sofistikerat ventilationssystem samt var byggt i mässing istället för i trä som var vanligt vid den tiden. Detta är anledningen till att det blev Londons första ståldesignade byggnad. Det var någonting som inte var uppskattat ifrån början men efter ett tag blev konceptet omtyckt av allmänheten. Efter detta blomstrade succén för hotellet. Bland annat blev det hyllat för dess nyskapande detaljer och design. Hotellets franska stil med engelska toner blev nu en succé och stolthet för hela London. César Ritz kände en obeskrivlig stolthet till hotellet genom hans egna ord ”a small house to which I am proud to see my name attached”.

Succén för hotellet bidrog till att det fick uppmärksamhet världen över samt en hel del uppmärksamhet i pressen, vilket bidrog till att många historiska personer blev återkommande besökare. Bland dem är Edvard VIII av Storbritannien, Winston Churchill och

piccadilly_2233873775Alfons XIII av Spanien. Förutom detta var stora Hollywoodkändisar som Charlie Chaplin en av de återkommande besökarna. Denna succé är också grunden till varför hotellet än idag ses som ett klassisk hotell i världsklass.

Även om hotellets inredning och stil har förändrats gradvis genom åren, behåller det ändå sin charm genom att följa det ursprungliga temat av den franska stilen även om det är moderna toner i det. Stora delar av hotellet är också dekorerat i Art Decó-stil. En av dessa är Rivolibaren som designades år 2001 av Tessa Kennedy. Tanken med inredningen var att ge rummet en känsla av Orient-expressen. Hotellet är idag femstjärnigt med ungefär 136 rum.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity