Menu

Ishotellet i Jukkasjärvi

 

Det finns gott om unika hotell runt om i världen, och ett av dessa hotell har vi i de nordligaste delarna av vårt hemland. I Jukkasjärvi, två mil öster om Kiruna, ligger nämligen ett hotell helt gjort av is.

Ishotellet, eller Icehotel som det officiellt heter, är ett hotell som är en turistattraktion i sig; dit åker man inte för att övernatta medan man1280px-Main_hall_icehotel_jukkasjärvi_08 tittar på andra saker runt om i staden, utan för att se själva hotellet. Ishotellet i Kiruna var också det första i sitt slag när det skapades i början av 1990-talet. Bakgrunden till hotellet var att en grupp japanska iskonstnärer besökte Jukkasjärvi år 1989, och anordnade en utställning med sin konst. Nästa år bjöd Jukkasjärvi in konstnären Jannot Derid att hålla vernissage i en igloo, då de inspirerats av de japanska konstnärerna. Igloon byggdes ute på Torne älv, och utställingen lockade många besökare – så många att det en natt inte fanns några hotellrum lediga i Jukkasjärvi. Då bad några av besökarna att få övernatta i utställningslokalen, och de tillbringade natten inne i igloon, i sovsäckar ovanpå renskinn.

Sedan dess har hotellets storlek expanderat markant. Idag tillverkas hotellet av runt 10 000 ton is och 30 000 ton snö, och blir till en byggnad med en yta på ungefär 5 500 kvadratmeter. Förutom att hotellet är gjort av is är en annan unik aspekt av Ishotellet att det förändras varje år – varje år smälter hotellet bort och byggs upp igen, med en helt annan arkitektur än året innan. Man kan med andra ord göra en resa om året till Jukkasjärvi, och få en ny upplevelse av Ishotellet varje gång.

Om du drömmer om att resa till Jukkasjärvi och tillbringa en natt bland Ishotellets isskulpturer kan det vara bra att spara ihop en budget god tid i förväg, eftersom en natt i ett rum på hotellet kan kosta allt ifrån 2 500 kronor och uppåt. Om du känner att du inte vill vänta kan en annan lösning vara att ta ett sms-lån via mobillån för att betala för rummet. Då kan du sedan betala tillbaka det bit för bit efter att du har fått uppleva Ishotellets magi.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity